Edit Content
Click on the Edit Content button to edit/add the content.

Parizer

A parizer – párizsi –  felhasználásnak módjai

Egy :

Kenj meg egy zsemlét vajjal és tégy rá két szelet párizsit. Elfoglaltságtól és kedvtől függően díszítheted. De igy is jó.

Kettő:

Szeletelt vagy egyben mért párizsiból vágj csíkokat, keverd össze tejföllel és sózd, borsozd. Tedd rá ugyancsak tejföllel megkent zsemlére, kiflire, vagy kenyérre – ez jobb, ha már pár napos – és süsd meg melegszendvics sütőben. Eheted uborkával, kecsappal, mustárral. Egy emberre három melegszendvicset számolj. Vendégvárónak is alkalmas.

Három:

Egyben lévő parizerből vágj fél centis szeleteket, tedd forró zsiradékba, várd meg amig a széle felpenderedik, akkor üss bele tojást.

Ha készen van sózd, borsozd, paprikázd ízlés szerint. Ehhez az ételhez – élethez –  köret is jár, ez lehet sült krumpli vagy rizs. A köretet hamarabb készítsd el, a párizsi gyorsan készen lesz.

Négy

Vágj fél centinél kicsit vastagabb szeletek a párizsiból – rúdban is kapható – és panírozd be. A panírozás liszt, tojás, zsemlemorzsa sorrendben történik. Rántsd ki.  A körete sült krumpli, vagy rizs. Tálalhatod tartármártással.

Ezek önálló ételek, de a párizsit használhatod, paprikás krumpliba, lecsóba, akár pörköltbe is.

Ha semmi pénzed nincs, és egy idegen városban ébredsz reggel, akkor végy tíz deka szeletelt parizert meg egy kis tubusos mustárt. A piacon edd meg, a párizsi szeletekbe nyomj a mustárból, tekerd fel, mint egy kis palacsintát, és vigyázz le ne csöpögtesd az inged. Egy idegen városban jobb, ha vigyázol.

.