Edit Content
Click on the Edit Content button to edit/add the content.

Kandi kamera

Vicces mesék

A főszereplő – egy férfi – neve legyen Karl – vagy Paul – kandi kamerás alkalmazott, azzal foglalkoznak a szerkesztőségben, hogy megtréfálnak civileket, akinek a reakcióit filmre veszik. A felesége egy baromfi-feldolgozóban a szalagnál dolgozik, és csirkét belez, naphosszat.

Néhány poénos betolakodás a magánszférába – remek sikeres filmeket készítenek. Ezt követjük, egy ideig. Pl: hamburger árusítás a parkban, a vevő kezéből kiveszi a kaját beleharap,  visszaadja.

Egy padon egy nő mellé ül és a vállára hajtja a fejét. Számos trükköt hajtanak így végre.

Munkatársai támogatják, azt mondják nagy mestere a becsapásnak.

Ő gyorsan jut előre, egyre többet szerepel, egyre több trükkjét mutatják be.

De a trükkök egyre durvábbak, át kell jutni az ingerküszöbön.

Egy bankrablást szimulálnak, a biztonsági őr lenne a célpont, de nem jól reagál, lelövi az egyik trükkmestert. Karl lehúzza a maszkot, magyaráz, de további lövések dördülnek és ő is a földre kerül. Kiderül, hogy a banki személyzet be van avatva – vaktöltény volt -, és az egyik ügyfél lesz a becsapás áldozata, aki sírva fakad amikor a filmesek felfedik magukat.

Egy mentő érkezik egy  helyszínre, ott egy férfit, aki összeesett a főutcán – ez Karl – bedobnak a mentőautóba, majd kiteszik egy padra, láthatóan holtan. Megkérik az egyik járókeltő hívjon valakit, nekik most lejárt a munkaidő, ezzel elmennek. A férfi aki más, mint a helybeliek – ott marad a holttesttel, rendőr érkezik, megbilincselik, de ekkor felébred Karl és felfedi magát. A férfi a képébe mászik, ezt végig veszi a kamera.

Egy roncstelepre érkeznek ketten egy kocsival, az egyik megfojtja a másikat, beteszi a kocsiba, beemeli a présgépbe és kezdi összenyomni, amikor a darukezelő fiú sikoltozva megpróbálja megakadályozni. Felfedik magukat, a fiú összeomlik.

Olykor egymást is megtréfáljak, csak hogy ki ne essenek a gyakorlatból, néha maguk is áldozatai lesznek hasonló trükköknek, így a férfi   is miközben csapdába próbál csalni valakit, az megfordítja a szituációt.

Az első szituáció – Egy mélygarázsban egy férfi a kocsijához lép, ezt észreveszik a trükkmesterek, főhősünk – Karl – odaszalad, és magával rángatja, – Jöjjön, üldöznek, és magát sem kímélik.  Közben háttérben lövések hangjai. A férfi vele szalad, egy kocsi mögött fedezékbe mennek, a férfi fegyvert vesz elő, és viszonozza a tüzet. Egy operatőr elesik. Karl megrémül, majdnem összeomlik, amikor az operatőr feláll, és a férfival együtt egy másik operatőrre mutatnak. Karl behúz egyet a férfinak, és elmegy.

Megbékítik és folytatja. A trükkök durvulnak, a kitalációban Karl nagymester – egyszer felveti, hogy megbeszélhetnék egy haldoklóval, hogy tetettesse magát halottnak a kórházban, és amikor jön a gyászoló rokonság feléled, és megnézik ki mit reagál. Kicsi híján elfogadják és el is kezdik szervezni.

Karl hazamegy – másnap orvoshoz kell mennie. Megnézik a leleteit, röntgen iratok,  a doktor közli vele, hogy rákos, hat hónapja van. Nem hiszi el, várja a kamerát, de nem érkezik.

Hazamegy, a feleséget ágyban találja egy barátjával, amikor bemegy a szobába ismét azt hiszi kamera trükk, de nem az, a férfi elmegy, a nő közli vele, hogy nem akarja látni többé, kidobja a lakásból

Mielőtt elmegy talál egy igazolványt otthon az asztalon, az ő képe, de nem az ő neve van rajta.

Egy ócska motelben száll meg, a szomszédban utcalányok bulit tartanak, őt is bevonnák, de elhárítja. Haza menne, de alig talál oda, valahogyan megváltozik a környezet és a név is más az ajtón. benéz a kukucskálón, de kilép egy erőteljes férfi, és elzavarja. A feleségéről nem tud senki a házban, nem is értik mit keres itt.

Karl beszédeleg a munkahelyére, és folytatják a trükköt. Úgy gondolja bosszút áll a barátján, de valami súlyos kell, hátha belehal, hogy megcsalta a felségével.

Kitalál egy buszbalesetet, felveti, hogy szerezhetnének igazi holttesteket a hullaházból. Majdnem el is fogadják. Elmegy a kórházba, az orvosát keresi. Aki találkozik is vele, és megerősíti a diagnózist.

A baleset:

Egy hídon állnak a kamerával, amikor érkezik egy iskolabusz és a barátja is arra jár. Az iskolabusz balesetet imitál, a víz felé rohan, bebukfencezik a vízbe, a barát utána ugrik, lekezdi kimenteni a  gyerekeket – felfújható gumibábukat, nem érti mi ez –  amikor megérkezik Karl – búvárként jön – , aki segíthetne neki kimászni, de belefojtja a vízbe.

Karlt üldözni kezdik a rendőrök, a stáb követi őket, de a rendőrök látszólag nyomát veszítik. A stáb elmegy majd  Karl feleségével térnek vissza. Beszélnek arról, hol lehet most Karl.

Karl moziban van, egy filmet néz, ami kandi kamerás türkökről szól, részben a saját szereplésével, a korábbi türkjeivel, részben új türkökkel, amiben benne van már az orvosnál tett látogatása, a megcsalása a barátjával, az iskolabusz, és látható amint belefojtja a barátját a vízbe.

A moziban felgyullad a villany, belép a felesége  vele a barátja, Karl nem érti a helyzetet.

A felesége választás elé állítja, ad egy fegyvert neki és azt mondja a rák igaz – bár a férfit nem Karlnak hívják hanem Paulnak, korábban egy elmegyógyintézetben volt páciens, a filmesek hozták ki onnan – a megcsalás is igaz, döntsön, mit tesz, lőjön, vagy fejezze be önmaga a saját életét, amúgy sem tudhatja mikor mi igaz.

Fegyverrel kényszeríti őket, hogy elmenjenek ismerős helyekre a városban – a kamera követi őket, eljutnak a csirkefeldolgozó üzembe, ahol a feleség dolgozik. A fegyverben nincs töltény.

Itt Karl beáll a csirkefeldolgozó szalagra, átveszi a felesége munkáját.

Egy végtelenített tükör reflexben fejezzük be, amint ezer alakban bontja a csirkét, katatón. 

Brunner, 20220724